reede, 25. veebruar 2022

U23 Eesti meistrivõistlustest

Möödunud nädalavahetusel, 19.-20. veebruaril olin ma enda vanuseklassi Eesti meistrivõistlustel stardis kolmel alal - 60 ja 200 meetri jooksudes ning esmakordselt Eesti meistrivõistlustel üksikalana ka kaugushüppes. Proovisin võistlustele seekord vastu minna nii, et konkreetseid eesmärke jooksudes ajaliselt ma enda jaoks ei pannudki. Kuna kaugust sain ma hüppama minna täiesti pingevabalt, st ma ei olnud seal favoriit ning minult ei oodatud midagi konkreetset, siis otsustasin ka jooksualadele vastu minna just vaimselt nii rahulikult kui võimalik, et saaksin kogu võistlust nautida rohkem, kui tavaliselt.

Esimesel võistluspäeval ootas ees ainult 60 meetri jooks, kus toimus kokku kaks eeljooksu. Minuga samas jooksus startis ka väljaspool arvestust võistlenud Kristin Saua(PB 7,56), mis pani mind kohe eeljooksus tugevalt pingutama. "Suureks üllatuseks" start kõige paremini mul ei õnnestunud, kuid edasine osa jooksust tundus nii mulle endale kui ka treenerile täiesti okei, liikusin küll. Finišijoone ületasin ma Saua järel teisena ajaga 7,75 sekundit, mis on sel hooajal paremuselt minu kolmas tulemus. Hea meel oli endal kindlasti selle üle, et seis ei ole enam nii kehv, kui seda oli jaanuari keskpaigas. Tunnike hiljem alanud finaaljooksu pääsesin ma selle ajaga koguni esimesena, kuid seal juhtus kõige halvem asi, mis üldse juhtuda sai ehk tegin valestardi ja sinna see jooks läks. Mis siis juhtus? Ma ei tea isegi, kuid kõige loogilisemaks seletuseks olen ma enda jaoks välja mõelnud selle, et olin natuke liiga ahne ja tahtsin selle kuldmedali nii hirmsasti juba enda kaela lasta riputada. Jutu algul just rääkisin, kuidas üritasin jooksudele vastu minna tavapärasest rahulikumalt, kuid kui teisena finaalipääsenu aeg oli minu omast vaid kolm sajandikku kehvem, siis ilmselgelt olid närvid ikkagi natukene rohkem pingul.

Õnneks suutsin ma üsna kiirelt tehtu peast välja visata, sest järgmisel päeval ootasid ees uued alad, kus olid ka uued võimalused. Esimesena siis kaugushüpe, milles olen võistlenud see talv eelnevalt kahel korral. Jaanuari alguses hüpatud 5.75 ja jaanuari lõpupoole hüpatud 5.51. Proovihüpped midagi erilist ei tõotanud, kuid tunne oli jalgades hea. Esimesel hüppel sain kirja kohe minu jaoks pigem hea tulemuse 5.65, teisel ja kolmandal hüppel lisa ei tulnud, kui hüpete pikkusteks mõõdeti vastavalt 5.52 ja 5.54. Kusjuures kolmas hüpe ise oli äratõuke poolest oluliselt parem, kui eelmised, kuid lohakusest on mul tihti halb komme maandudes vasak käsi enda seljataha maha jätta, mis on ennegi mulle tulemuse poolest kõvasti maksma läinud, sest käejälg on liival 20-30 sentimeetrit(kui mitte rohkem) tagapool, kui ülejäänud keha maandumisjälg. Finaalkatsetele pääsesin ma tulemusega 5.65 paremuselt kolmandana, minust eespool oldi tulemustega 5.75 ja 5.76. Neljandal katsel suutsin ma maandudes käed palju paremini ette kaasa tuua, kuid kahjuks tuli sellest hüppest napp üleastumine. Viiendas voorus suutsin ma tõusta aga võistluste liidriks tulemusega 5.85, mis on ka minu uus isiklik rekord. Ka viimane kuues hüpe oli väga pikk, kuid kahjuks jällegi napi üleastumise tõttu mõõtmisele ei läinud. Konkurendid oma viimastel hüpetel minu parimast hüppest rohkemat ei suutnud, mistõttu võitsingi ma kaugushüppes kuldmedali 😮 Hõbemedali tulemus oli sel korral 5.80 ja pronksmedal saadi tulemusega 5.76.

Peale kaugust tuli minna jooksma veel 200 meetri jooksu, mille samuti võitsin ajaga 25,26 sekundit. Hõbemedal võideti ajaga 26,73 sekundit ja pronks täpselt 27 sekundilise ajaga ehk päris külg-küljeti ei olnud mul seekord jooksu ajal kellegagi pingutada. Arvan ise, et varu on jooksus veel umbes täpselt nii palju, et 25 sekundi piiri suudaks ma kõige hea kokkusattumisel see talv veel alistada, kuid sellest enamat ma siit praegu enam välja ei võluks. Jooks ise nägi üsna sarnane välja veebruari algul joostud Läti jooksuga, kus algus oli paljulubav, kuid teine pool distantsist vajus täiesti ära. Seda, et ma jaksaksin paremini lõpuni kesta enam nädala ajaga trennides kuidagi oluliselt muuta ei saagi, kuid loodan, et suudan selle ühe võimaluse veel hästi ära kasutada, kui seda distantsi veel uuel nädalavahetusel täiskasvanute Eesti meistrivõistlustel jooksma asun.

Kokkuvõtvalt saab öelda seda, et kaugushüppe kuldmedal ja isiklik rekord päästis mu seekordsest ebaõnnestumisest. 60 meetri valestart ja 200 meetri pigem ikkagi kehv aeg läheksid negatiivsemale poolele, kuid kaugushüppe meistritiitel ning 60 meetri eeljooksust saadud hea aeg kindlasti positiivsele poolele. Kaugushüppe medali üle olen ma topelt õnnelik veel justkui seetõttu, et kui eelmisel päeval 60 meetris sellise käki kokku suutsin keerata, siis kaugusest sain ma selle kõige säravama medali ikkagi endale nii, et ma isegi ei osanud seda oodata.

Sel nädalavahetusel toimuvad siis eeldatavasti minu viimased võistlused sel talvel - täiskasvanute Eesti meistrivõistlused, kus lisaks eelmainitud 200 meetri jooksule, mis toimub pühapäeval, olen stardis laupäeval ka 60 meetri jooksus. Tuleb teha viimane pingutus ja loodetavasti sünnivad siis ka head tulemused.

Foto: Marko Mumm

kaugushüppe esikolmik
Foto: Marko Mumm

200 meetri esikolmik
Foto: Marko Mumm

pühapäev, 13. veebruar 2022

Ameerika mäed

Hooaeg aina jätkub ja vahepeal olen võistelnud jälle kahel võistlusel, mis olid nüüdseks viimased enne selle talve kõige tähtsamaid etteasteid ehk enne nii U23 kui ka täiskasvanute Eesti meistrivõistlusi.

Laupäeval, 5. veebruaril toimus Lätis, täpsemalt Valmieras Sportland Cup nimeline võistlus, kus osalesin siis 200 meetri jooksus. See oli minu teine start sel distantsil sellel hooajal. Mäletatavasti sain ma jaanuari keskel Tartus ajaks 25,05. Eesmärgiks julgesin ma sel päeval võtta joosta sellest ajast kiiremini, sest enesetunne oli okei ning võrreldes Tartu halliga, olid sealsed kurvid kindlasti laugemad, mis peaks distantsi sisehallis kindlasti lihtsamini läbitavaks tegema. Paraku vedas sel päeval enesetunne aga konkreetselt alt. Esimesed 100-120 meetrit möödusid üsna hästi, siis aga teise kurvi jõudes muutus samm väga raskeks ja aeglaseks, mis jääb ka videolt järele vaadates hästi silma. Finišijoone ületasin ma ajaga 25,45 sekundit, mis oli ilmselge pettumus.  

Jooks toimus küll uhkes üksinduses, st lähimat konkurent edestasin ma enda jooksus enam kui kahe sekundiga, kuid ma olen arvamusel, et kehv tulemus ei jäänud seekord ainult konkurentide puudumise taha. Kindlasti oli jalas veel ka kuue päeva tagune pingutus(karikavõistluste 300+200), millest taastumine ei ole hetkel minu puhul veel niisama lihtne. Korraks tekib siis nagu küsimus, et miks ma Lätti üldse jooksma läksin. Eks see oligi võib-olla õppetund ja järgmisel korral enam selliseid otsuseid ei teeks. Samas lootsin, et uus hall ja vahelduseks natukene teistsugune konkurents mõjub hästi, et joosta üks hea aeg. Paraku seekord nii ei läinud. Oma eeljooksu ajaga pääsesin ma eelviimasena ka B-finaali, kus joosti kohtadele 5.-8., kuid teistkordsest jooksmisest ma sel korral siiski loobusin.

Järgmine võistlus toimus juba 10. veebruaril Tartus, kus peeti legendaarse kergejõustikutreeneri Martin Kutmani mälestusvõistlus. Otsustasin peale Valmiera jooksu, et proovin seal kaasa teha ainult 400 meetri jooksus, sest 60 meetri jaoks mul hetkel sellist plahvatust/teravust jalas ei tundunud olevat ja 300 pidasin ju hiljuti veel üsna hästi vastu. Muid sprindidistantse seal kavas ei olnud. Starti läksin ma isiklike rekordite põhjal paremuselt teise ajaga. Sisetingimustes on mu parim 2020. aastal joostud aeg 58,46, välitingimustes aga isegi 55,84, mis pärineb juba aastast 2018. Ega mingeid ootusi ma selleks jooksuks ei pannudki, sest mind 400 meetrit sees jooksmas näha on praegu juba ikka pigem väga harv nähtus. Jookseks ma seda regulaarsemalt ja ka valmistuks selleks konkreetsemalt, oskaks kindlasti ka selgemaid sihte sel alal seada, kuid vähemalt hetkel on see distants rohkem tagaplaanile jäänud. Jooksma läksin ma seda pigem lihtsalt selleks, et natuke rohkem vaheldust sisse tuua + näha, kas ja kuidas ma hetkel üldse sellist distantsi joosta jaksan. Sisehallis näeb 400 meetri jooks ette siis kahe ringi läbimist, millest esimese jooksin ma üsnagi heas tempos, kuid teise ringiga tuli natukene liiga suur langus, mis tõi mulle kokkuvõtteks aja 58,56 sekundit ning seekord ka hõbemedali. Pole just katastroofiline aeg, aga samas oleks see aeg võinud ju ikka palju parem olla. Võiduaeg oli aga niivõrd kõrgest klassist nagu 53,17 sekundit, mis joosti läti esindaja poolt. Võistlus ise oli aga väga võimas ja nauditav, kiidusõnad korraldajatele!

Nagu ma juba jutu algul ka mainisin, siis nüüd ootavadki ees veel ainult kahed Eesti meistrivõistlused(U23 meistrivõistlused 19.-20.02 ja täiskasvanute meistrivõistlused 26.-27.02), mille lõppedes saabki hooaja lõpetanuks kuulutada. Kokku olen praeguseks teinud juba 8 võistlust, mis on tegelikult juba ikka omajagu, kuid loodan, et parimad tulemused tulevad veel hooaja viimastel võistlustel. Võrreldes eelmiste aastatega, siis nii palju võistlusi, kui see talv mul lõpuks kokku tuleb, ei olegi ma kunagi enne teinud.

Ma ei saaks öelda midagi rohkem õigemat, kui et seni on kulgenud see hooaeg nagu ameerika mäed. Kõik algas väga kenasti uue isiklikuga 60 meetris, siis kadus kõik justkui ära, siis tuli ilus 300 meetri jooks, nüüd möödusid viimased võistlused jälle natuke kahvatumates toonides. Ei teagi, mida eestikatest oodata, kuid tuleb loota ikka parimat ja praegu lihtsalt päev korraga võtta. Enda vanuseklassi meistrivõistlustel teen kaasa 60 ja 200 meetri jooksudes ning arvatavasti ka kaugushüppes. Täiskasvanutel leiab mind ilmselt 200 meetri stardinimekirjast, kuid see otsus ei ole veel lõplik. Proovin teha siia ka mingit sorti kokkuvõtte tervest hooajast, kui see lõpuks seljatatud saab 😎.


Foto:Jassu Hertsmann


Fotod: Argo Ingver


Fotod: Diana Jesin

reede, 4. veebruar 2022

Eesti karikavõistlustest - kaks kordaläinud jooksu

Kui ma eelmisel korral ütlesin, et proovin peale järgmisi võistlusi natukene rõõmustavamate uudistega siia tagasi tulla, siis suureks õnneks ma seda nüüd teha saangi. Pühapäeval, 30. jaanuaril toimusid Eesti talvised karikavõistlused, kus osalesin 300 meetri jooksus ning 4x200 meetri jooksus. Need olid järjekorras juba minu kuuendad võistlused sel talvel.

Kõigepealt siis 300 meetri jooksust, kus oli seekord kokku 15 osalejat. Mina startisin neist viimases kolmandas jooksus, neljandal rajal. Sel distantsil olen ma võistlenud pigem ikkagi väga vähe ja mitte igal aastal. Varasematest aastatest on mul ette näidata 2016. aastal väljas joostud 40,57, 2018. aastal samuti väljas joostud 39,74, millega püstitasin tol korral U18 vanuseklassi Eesti rekordi ning 2020. aastal sisetingimustes joostud 41,07. Sisuliselt olen ma sel alal võistelnud üle ühe aasta ning selline rütm jätkus ka nüüd, kui uuesti võistlesin 300 meetris 2022. aastal. Selliste andmete põhjal panin ma endale lihtsaks eesmärgiks joosta alla 40 sekundi, sest seda ei ole ma eelnevalt sisetingimustes veel teha suutnud.

Jooks kulges üsna ootuspäraselt - esimesed 100 meetrit ei olnud võib-olla nii julge, kui võiks, kuid edasine osa nägi korralik välja ja suutsin ka hästi lõpuni kesta. Finišijoone ületasin kolmandana ajaga 39,21, mis tähistab siis minu uut isiklikku rekordit. Jooks oli eriline veel seetõttu, et jooksu võitja püstitas uue Eesti siserekordi ajaga 37,46. Teise koha aeg oli 38,98. Mina ise jäin nii aja kui ka jooksu endaga kindlasti rahule. Tugevas konkurentsis uus isiklik välja joosta on rohkem kui positiivne. Kaugele ei jäänud ka 39 sekundi piiri alistamine, mistõttu oleks põnev sel distantsil osaleda juba kasvõi sel suvel, mil uude sekundisse jooksmine peaks olema täiesti tehtav.

Umbes pooleteise tunni pärast ootas ees veel 4x200 meetri teatejooks, millele läksime võistkonnaga vastu ikka esikoha mõtteid mõlgutades 😀. Teatejooksud on alati meie klubi tüdrukute võistkonnal nii suvel kui ka talvel hästi õnnestunud, mistõttu oli igasmõttes natuke suurem pinge peal. Kokku toimus naiste arvestuses ainult üks jooks, kus osales kokku viis võistkonda. Meie esimese kolme vahetuse jooksjad tegid kõik väga head tööd, hoides meid pidevalt kõrgel positsioonil. Mina sain viimase vahetuse jooksjana pulga kätte teisena/kolmandana, täpselt samal ajal, mil Audentese naiskond. Ees oli jooksmas juba Tartu Ülikooli võistkond. Jooksu esimestest meetritest peale olin ma sunnitud 110% täiskäiku sees hoidma, sest see, milliseks kujuneb jooksu lõpplahendus, oli selleks hetkeks veel ainult minu teha. 50 meetri möödudes suutsin ma Audentesest mööduda ning viimasest kurvist välja tulles ka jooksu liidrist, mille tulemusena olime Altiuse teatevõistkonnaga Eesti karikavõitjad! Ajaks saime me 1.43,34 minutit, mis tähistab ka meie klubi uut naiste 4x200 meetri teatejooksu rekordit. Konkurents oli teatejooksus seekord väga tugev, sest lõpuks kaotas Audentese võistkond meile vaid 16 sajandikuga ja Tartu Ülikooli võistkond 30 sajandikuga.

Järgmisena võistlen ma juba sel laupäeval, 5. veebruaril Lätis, Valmieras, kus toimub Sportland Cup nimeline võistlus ning kavas on mul seal 200 meetri jooks. Peale seda toimub 10. veebruaril veel Martin Kutmani mälestusvõistlus, kuid sealne ala, milles kaasa teen on veel lahtine.

Naiste 4x200 meetri võitjad

Teatejooksu lõpumeetritel