neljapäev, 30. mai 2019

Mis vahepeal jälle toimunud on + ees ootavatest võistlustest

Nüüdseks olen natuke üle 3 nädala saanud peale laagrit jälle eestimaa pinnal trenni teha ja ütleme, et kui 1,5-2 nädalat tagasi oli seis veel päris kehv, siis tundub, et tänaseks olen saanud paremasse seisu. 

17.mail tegin oma hooaja n.ö teise stardi(kui aprillis Portugalis võisteldud 200m ka hooaja sisse läheb). Võistlesin enda kodule väga lähedal Paikuse staadionil, kus toimusid koolidevahelised võistlused. Neil võistlustel jooksin 100 meetrit enda tippmargist 91 sajandikku aeglasemini, mille kohta polegi rohkem pikemalt midagi rääkida, kuid veel hullem oli see, et jooks ise ei tundunud mulle nii halb. Lisaks tegin kaasa veel kuulitõukes, kus 3kg kuuli jõudsin tõugata 10.20m kaugusele.
Eks hooaja algus on mul ja arvan, et paljudel olnud enamasti krobeline, kuid iga-aasta mõtlen, et kas tõesti on mul iga eelnev hooaeg NII raskelt alanud.

Umbes nädal peale võistlust ehk 25.-26.mai ootas ees Rakveres kiir- ja tõkkejooksu ning hüppajate alarühma hooaja eelne kogunemine, kus olin seekord osalejatest kõige noorem, kuid sellest polnud ju midagi, sest päris uhke tunne oli ju Õilme Võroga teisel päeval starte pakkudelt koos teha või vaadata kuidas Kreete Verlin trenni teeb :)

Kõigest siis natuke lähemalt. Esimesel päeval olid meil kavas testid, mis nägid ette sellised:

  • lendlähtest 30 meetri jooks (koos sammuanalüüsiga)
  • paigalt kaugushüpe
  • paigalt viisikhüpe
  • 3kg kuulijänn ette
  • varbseinal kõhulihased
Igaksjuhuks seletan siis lahti, et lendlähtest 30m tähendab siis seda, et hoogu võetakse mitukümend meetrit ning postidega on märgitud maha 30 meetrine ala, mille vahel tuleb saavutada tippkiirus. Sammuanalüüs= tippkiirusel jooksmisel(ehk see 30m ala) mõõdeti sammupikkust, sammusagedust ühes sekundis, kontaktaega maapinnaga.
Mina tegin 2 jooksu, millest esimese aeg oli 3,35 ning teisel korral tuli isegi veel parem aeg 3,33. Rekord on mul 3,32 mis jäi siis napilt ületamata. Et tuua siia mingisugune võrdlus, siis naistest oli Rakveres kiireim aeg 3,17 ning meestest 2,84.

Teisena siis paigalt kaugus, kus ma vist esimest korda elus üldse hüppasin naelikutega(sprindinaelikutega aga no parem kui üldse mitte midagi :D). Seal tuli isiklik rekord 2.45. Järgmisena viisik, mis läks kergelt öeldes halvasti, hüppasin veidi üle 11 meetri. 

Kuulijännis tuleb siis kuulitõukeringi servalt kahe jalaga maas olles, kahe käega jalgade vahelt visata kuuli nii kaugele kui suudad. Minu rekordiks on seal 13.9(4,6,7,8?) :D Seekord tuli 13.91 millega võib küll rahule jääda, kuid juba ammu ootan seda maagilise 14 meetri piiri ületamist. 

Viimaseks oli varbseinal kõhulihased, kus tuleb varbseinal rippes tõsta jalgu pea kohale pulga pihta nii mitu korda, kui võimalik. Rekordiks seal mul 9, seekord tuli 8 kordust.

Teisel päeval tegin ma iseseisvalt trenni ning nagu eespool mainitud, sain teha mõned madalstardid pakkudelt koos Õilme Võro ning Annika Sakkariasega. Pani ikka rohkem pingutama küll, kui nii kiired jalad kõrvalradadel.

Järgmine võistlus ootab ees mind juba homme, 31.mail kui toimuvad Gustav Sule mälestusvõistlused, kus jooksen enda seni tugevaimat distantsi 200 meetri jooksu. Jooks ise on alles õhtul kell 19.35. Eks me homme näeme mis tuleb, aga ootan jooksu juba väga, sest selline suur võistlemisisu on peale tulnud viimaselajal jälle!
Reedene võistlus ei ole sel nädalal veel kõik, sest pühapäeval osalen ka Viljandis Eesti teatejooksude meistrivõistlustel, kus olen tiimis nii 4x100m jooksus kui ka Väike-Rootsi teatejooksus 400m jooksjana. 
9.juunil toimuvad juba noorte karikavõistlused, kus olen ka suure tõenäosusega stardis.

Igatahes võistlused hakkavad nüüd järjest peale tulema ning ma tõesti loodan, et vorm läheb ainult paremaks ja paremaks, sest juulis toimuva olümpiafestivali normatiivi täitmiseks on nüüd jäänud järgi 4 nädalat ja 1 päev!!



laupäev, 11. mai 2019

Kevadise Portugali laagriga ühelpool

6.mail saigi läbi meie kahenädalane treeninglaager Portugalis. Laagris olime kokku tegelikult 16 päeva kui täpne olla ja selle aja jooksul tegime kokku 17 trenni + mina võistlesin ühel kohalikul Portugali võistlusel, millest hiljem ka natuke rohkem juttu teen. Laagri jooksul oli meil 2 puhkepäeva. Grupp oli meil keskmise suurusega - 12 sportlast + treener. 

Lendasime ära 21.aprilli varahommikul kella 6 ajal Tallinnast, kust läks lend esmalt Saksamaale ning sealt edasi juba Portugali. Maandusime kohaliku aja järgi kuskil kella 12 ajal päeval. Lennud olid väsitavad ja pikad nagu tavaliselt, aga läksid iseenesest hästi. Lennujaamast sõitsime tellitud transpordiga hotelli umbes 30 minutit ning sama päeva õhtul ootas juba esimene kergem trenn, kus saime end lihtsalt veidi lahti joosta ning juurde tegime kerge üke. 

Räägin esimesena siis kohe trennidest ja kuidas need trennid mul läksid. 

Treeningpaigad: 8 trenni + 2x trenni esimene pool toimusid meil staadionil, 2 trenni rannas, 2 trenni jooksurajal ülesmäge joostes, 1 trenn jooksurajal krossi joostes, 2 trenni + 2x trenni teine pool jõusaalis. 

Staadionil olles jooksin lõike, tegin tõkkeharjutusi, jooksin murul paljajalu diagonaale, hüppasin hüppenööriga, tegin kuulijänne, tegin pakkudelt madalstarte, harjutasime teatevahetusi jne. 

Rannas toimuvatel trennidel jooksime me treppe, mille astmeid oli kokku 127. Tegime treppidel nii tihedusjookse, üle paari astme jookse kui ka ühel jalal hüppeid astmetel.

Kui toimusid trennid jooksurajal, jooksime me seal palju kiirendusi ülesmäge, mis võttis jalad peaaegu sama ribadeks kui lõike joostes, kuigi distantsilt jooksime jooksurajal kindlalt lühemat maad.
Ühel õhtul pidime jooksma rahulikku krossi samal rajal, mis ei ole mul just kõige lemmikum, aga kui tegema peab, siis saab ikka alati tehtud. Peale krossi pidime hüppama mõnusa portsu hüppenööriga hüppeid.

Sel korral saime me esimest korda kasutada uut jõusaali, mis minu arvates oli küll täiesti okei. Kui valida üks harjutus, mida mulle jõusaalis kõige rohkem teha meeldis, siis selleks võiks olla kükk kangiga, mida ma olen küll suhteliselt vähe aega veel teha saanud, aga juba on meeldima hakanud. Paneb jalad mõnusalt tööle ja kui saab kangil raskusi tõsta siis on eriti hea meel :D

Et natuke parem ülevaade oleks asjadest, siis kirjutan siia välja ühe laagripäeva trenni, kui toimus trenn nii hommikul kui õhtul.

Hommikul rannas: 14 minutit soojendusjooksu liival, võimlemine(ringid), kõnnilt venitusharjutused 6x10m. Treppidel(127 astet)- üle 1 või 2 astme jooks 4x, tihedusjooks igal astmel 8x, ühel jalal hüpped(u 75 astet) 4x+4x, venitus ja ookeani ujuma!
Õhtul jõusaalis: soojendusjooks murul, võimlemine, kõnnilt venitusharjutused. Jõud- rinnalevõtt 4x4, kükk kangiga 3x6, kang turjal teravad üleshüpped kahel jalal 3x6, pingil istudes üleshüpped 3x6,  kangi tõukamine  3x6, jõutõmme 3x8. Murul jooksud 3x üks sirge. Sörk, venitus.

Kokkuvõttes jään ma trennidega üsna rahule, kindlasti oleks mõnes kohas saanud veidi paremini, kuid üldpilt oli hea. Sain tehtud kõik, mis kästi ehk jalad ja keha üldse pidasid hästi natuke suuremale koormusele vastu. 

26. aprilli õhtul võistlesin ma Vilamouras 200 meetri jooksus, mille eesmärk oli lihtsalt näha, milline on seis treeningute ja suurema koormuse keskel. Laagri trenne me võistluse tõttu ei muutnud ehk lisa vabupäevi või kergemaid trenne kui teistel ma enne võistlust ei saanud. Jooksu ajaks sain 25,95 mis on selline okei, sest väga palju paremat aega ei saanudki loota kui keset laagrit võistled. Et end natuke rohkem pinge alla panna, siis panin enne jooksu endale sellise laia eesmärgi joosta lihtsalt 25 sekundi sisse. Nagu näha, sai see eesmärk täidetud. Kui tahan teha suvel ilusaid jookse, on tööd teha veel palju, kuid praegust vaadates ei ole seis üldsegi katastroofiline. Unustasin mainida, et võitsin sellega ka naiste 200m jooksu ning sain isegi väikese rahalise auhinna :)

Ütlesin, et laagri ajal oli meil kokku ka 2 täiesti vaba päeva. Ühte neist päevadest kasutasime kaubanduskeskuses šoppamiseks ja teist veepargis olemiseks. Mõlemad olid väga lahedad :D Käisin seekord laagris neljandat korda ja enne ei ole me veeparki läind, seega midagi uut ka seekord.

Ilmadega läks ka see aasta päris hästi. Esimesel seal viibitud nädalal oli natuke vähem kraade, kui teisel nädalal ning sadas ka vihma ühel või kahel päeval, kuid teisel nädalal olid küll ideaalsed ilmad, saime võtta palju päikest ja trennides hakkas ka päike korralikult külge. Vähemalt Eestis tagasi olles ja teisi vaadates saan küll öelda, et olen pruunim :D

Üks asi millest tahtsin veel rääkida on mu kompressioonpüksid, mis ma laagrisse seekord kaasa sain võtta. Enamus sportlased peaksid teadma, mida need endast kujutavad, aga kes veel ei tea siis need püksid aitavad pärast raskeid treeninguid ja võistlusi kiiremini ja paremini taastuda. Kasutasin laagri jooksul pükse peaaegu peale igat trenni ning tunnen küll, et neist on palju kasu!

Pean laagrit õnnestunuks ning nüüd jääb üle veel sama korralikult Pärnus trenne jätkata, sest suvine hooaeg ei ole enam nii kaugel!

Mõned pildid ka siia lõpetuseks, mis mul endal praegu olemas on, aga peaksin saama varsti pilte juurde, mis trennide käigus tehti ja kui leian sealt veel häid, siis panen ka siia kindlasti üles :)