teisipäev, 28. juuni 2022

Võimas nädalavahetus Eesti meistrivõistlustelt!

Nüüdseks olen vahepeal võistelnud juba kahel võistlusel, millest siin kohe ka pikemalt juttu teen. Esmalt Tallinna noorte meistrivõistlused, kus osalesin väljaspool arvestust 100 meetri distantsil ning siis minu selle suve ühed kõige tähtsamad võistlused - Eesti meistrivõistlused täiskasvanute arvestuses, kus tegin kaasa nii 100 kui ka 200 meetri jooksus.

Tallinna noorte meistrivõistlustel (17.juunil) oli plaan osaleda seetõttu, et 100 meetri jooksu hetkeseisu kohta natukene paremat infot saada. Sel hooajal olin kahel korral seda distantsi juba läbinud, kui 24.mail sain Tartus kerges vastutuules joostes ajaks 12,03 sekundit ning nädal hiljem samuti Tartus 12,38(-1,9m/s). Need ajad jooksin ma aga välja sisuliselt kuu aega enne Eesti meistrivõistlusi ehk olin enam kui kindel, et vorm on kahe ja poole nädalaga tublisti paranenud, mida kinnitasid ka vahepealsetes trennides tehtud maksimaalse kiiruse testid. See tuli nüüd võistlustel lihtsalt ära realiseerida.

Ilm oli võistluspäeval häid tulemusi soosiv - oli soe ja kuiv ning kõikide jooksude ajal puhus taganttuul. Üsna tagasihoidliku stardiga sain ma umbes distantsi poolel maal tippkiiruse üles ja sealt kuni finišijooneni suutsin ma seda ka väga hästi hoida. Tulemuseks sel korral 11,82 sekundit(+1.1 m/s), mis tähistas kohe ka uut isiklikku rekordit. Sel päeval oli see küll rahulolu pakkuv tulemus, kuid teadsin, et olen eesootavates jooksudes kindlasti enamaks võimeline.

Eesti meistrivõistlused täiskasvanute arvestuses

Laupäeval, 25.juunil oli kavas 100 meetri jooks, mille eeljooksudele anti start õhtul kell 17.10. Kokku toimus kolm eeljooksu, mina neist teises. Stardist mitte kõige paremini minema saades, kuid siis kiirust aina kogudes, ületasin ma finišijoone esimesena, uue isikliku rekordiga 11,75 sekundit. Kusjuures jooksu ajal puhus isegi vastutuul 0.9 meetrit sekundis. Olin veendunud, et rohkemate konkurentide olemasolul ning taganttuule toel olen võimeline mõned sajandikud sellest ajast veelgi maha kärpima.

100 meetri eeljooks

Pärast eeljooksu massaažilaualt läbi hüpates ja veidi kosudes ootaski juba kell 19.50 finaaljooks. Sel korral õnnestus ka pakkudelt teravamalt välja joosta, kuid selle osaga on siiski veel kõvasti tööd vaja teha. Kõrvalrajal startinud Õilme Võrole jään ma jooksu esimeses pooles veel väga kindlalt alla. Kuid umbes poolel maal hakkasin ma liidrile juba jõudsamalt lähenema ning 15-20 meetrit enne finišijoont suutsin ma selle positsiooni enda kätte haarata. Seda positsiooni ma enam käest ei loovutanud ning jooksu lõppedes näitas finišikell aega 11,62, mis hiljem ametlikuna oli siiski 11,64 sekundit(+1.1 m/s)! Päris nii vägevatele numbritele ei osanud ma enne jooksu küll mõelda😀 Uskusin, et hea õnne korral suudan joosta maksimaalselt 11,70 kanti. Nii, et üllatan veel siiani ka iseennast.

Selle ajaga tõusin ma Eesti kõigi aegade naiste 100 meetri edetabelis 4.-5. kohta jagama Õilme Võroga! Samuti püstitasin ma uue Altiuse rekordi ning iseenda rekordit parandasin ühe võistlusega lausa 18 sajandikku! Lisaks võitsin ma oma esimese meistritiirli 100 meetri jooksus. Varasemalt olen sel distantsil võitnud vaid kaks pronksmedalit.


100 meetri finaal

100 meetri Eesti meistritiitel käes

100 meetri esikolmik

Pühapäeval, 26. juunil astusin võistlustulle ka poole pikemal distantsil - 200 meetri jooksus. Kui eelneval päeval oli ilm olnud väga soe ja mõnus, siis pühapäeval tõusis temperatuur üle 30 kraadi, millega oli juba väga keeruline toime tulla. Eeljooksude start anti õhtul kell 16.20. Neid oli kokku kaks, mina neist jälle teises. Stardipaigas tuli eelnevalt oodata umbes 20 minutit, mille ajal paistis terve aeg päike lagipähe. Eeljooksus hoidsin teadlikult viimased 50 meetrit end veidi tagasi, et (eriti sellise ilma puhul)midagi ka finaaliks sisse jätta. Finišijoone ületasin esimesena ajaga 24,19 sekundit(+0.9 m/s), millega pääsesin ka kõige paremana õhtusesse finaali. Selliselt joostes olin ma selle aja üle isegi heasmõttes pisut üllatunud. 

200 meetri eeljooks

Praeguse(vasakul) ja endise(paremal) treeningkaaslasega

Õhtune finaal tõotas tulla üsna põnev, sest lisaks minule oli kohal eelmise aasta Eesti meister sel alal ning eelneva päeva 100 meetri jooksu hõbemedalist. Neljandat korda soojendust tegema minnes andsid jalad ka selgelt märku, et koos eelneva päevaga on kolm jooksu juba ikkagi jalas ja viimaseks jõuprooviks tuleb üritada need järelolevad energiavarud veel kuidagi kokku kraapida. Finaaljooksu ajaks oli õhutemperatuur õnneks mõned kraadid ka langenud. Kogu kurviosa üsna passiivselt joostes ei tulnud ma lõpusirgele kindlasti mitte liidrina. Sealtmaalt hakkasin aga järjest tõusma ning suutsin lõpetada jooksu teise meistritiitli vääriliselt, ajaga 23,82 sekundit(+0.4 m/s), mis on järjekordne isiklik tippmark! Selle jooksuga ei saa ma hetkeseisu arvestades veel sugugi rahule jääda, sest tunnen, et värskemana joostes oleksin võimeline veel kiiremaks jooksuks. Arvestades, et käes on alles juunikuu lõpp, siis kindlasti saabub hooaja jooksul veel see võimalus, kus ma sel distantsil end veelgi säravamast küljest näidata saan!

Uute rekordnumbritega tõusin ma Eesti kõigi aegade naiste 200 meetri edetabelis samuti 4. kohale(kuid seda ei pea ma siiski kellegagi jagama😀)! Püstitasin uue klubirekordi ning parandasin enda eelmist rekordit 14 sajandiku võrra.


200 meetri esikolmik
Fotod: Marko Mumm ja Kristi Sits

Nende kahe päeva kokkuvõtteks saaksin öelda veel seda, et tingimused olid sel korral tõesti ideaalsed või vähemalt ideaalilähedased. Olin veendunud, et suudan püstitada neil võistlustel uued isiklikud rekordid, kuid kahe meistritiitli võitmises ma see-eest nii veendunud kindlasti ei olnud. Tundub, et olen teinud treeningutel õiget asja, sest uut arenguhüpet ootasin ma juba pikisilmi! Kindlasti on mind nende tulemusteni aidanud ka hea trennisisene konkurents.

Õnneks on terve juulikuu võistluste poolest veel üsnagi tiheda graafikuga. Järgmisena võistlen ma 3.juulil Pärnu rannastaadioni kergejõustikuõhtul, kus osalen naiste 4x100 meetri teatejooksus ning individuaalselt ka 100 või 300 meetri jooksus. Pärast seda ootavad ees U23 vanuseklassi Eesti meistrivõistlused Rakveres ning seejärel Põhjamaade ja Baltimaade meistrivõistlused U23 vanuseklassile Rootsis, Malmös. Viimast pean ka enda selle suve kõige olulisemaks etteasteks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar